8 νέες αιτήσεις για άδειες φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου

Share

8 νέες αιτήσεις για άδειες φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου κατατέθηκαν τον Φεβρουάριο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων (κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το σχετικό αρχείο).

Οι αιτήσεις αφορούν επτά έργα με ισχύ 8 MW και ένα με ισχύ 10 MW, με τα επτά να αφορούν εκτάσεις της λίμνης που ανήκουν στον Δήμο Σερβίων και το ένα αφορά έκταση της Δ.Ε. Σερβίων – Βελβεντού.

Ο Νίκος Τέτος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Βελβεντού έγραψε στο προφίλ του στο Facebook για το θέμα:

Μας λέγανε για κοντή μνήμη. Ανάπτυξη ΔΕΝ γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Περιμένω τους Δημάρχους των παραλίμνιων Δήμων, την Περιφέρεια αλλά και τους ψαράδες να τοποθετηθούν!

Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου σε δική του ανάρτηση τόνισε πως:

Η νέα απειλή για πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου. Είδαν το φως της δημοσιότητας νέες αιτήσεις στη ΡΑΕ από τις 8 και 9 Φεβρουαρίου.

Επειδή κάποιοι έχουν όντως κοντή μνήμη οφείλουμε να θυμίσουμε στους συμπολίτες μας τα εξής:

  • Πριν από τρία χρόνια από το Δήμο ξεκινήσαμε έναν αγώνα και με μια έγκυρη και εμπρόθεσμη ένσταση χιλίων και πλέον σελίδων προς την ΡΑΕ αποτρέψαμε την εγκατάσταση ενός πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου που θα έπιανε 11.500 στρέμματα στη λίμνη Πολυφύτου.
  • Πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε νέο αγώνα, από τον οποίο μερικοί που κόπτονται σήμερα, ήταν κραυγαλέα απόντες. Αποτρέψαμε με ενστάσεις και προσφυγές την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κορυφή των Πιερίων και μάλιστα την ώρα που κάποιοι της περιοχής συνεργάζονταν με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Αποσύρθηκε λοιπόν και το αιολικό πάρκο.
  • Τώρα εμφανίζεται μια καινούρια πρόκληση, που τυπικά (αν κρίνουμε από την χωροθέτηση στον χάρτη) αφορά τον όμορο Δήμο Σερβίων.
  • Δηλώνουμε όμως σταθερά παρόντες και μάχιμοι σε συνεργασία με κάθε άλλο ενδιαφερόμενο φορέα, για να αποτρέψουμε ό,τι απειλεί την λίμνη μας. Δεν θέλουμε να γεμίσει πλωτά φωτοβολταϊκά διότι προσδοκούμε στην επαγγελματική (για τους αλιείς) και την τουριστική της αξιοποίηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου δήλωσε και αυτός την εναντίωσή του στην προοπτική εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου.

Οι λίμνες στο Δήμο μας αποτελούν τη φυσική και τουριστική καρδιά της περιοχή μας. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ σε οποιονδήποτε έχει σκοπό να αλλοιώσει τον αναπτυξιακό και τουριστικό χαρακτήρα των λιμνών μας. Θα αντιδράσουμε σε οποιονδήποτε νομίζει ότι μπορεί να επενδύσει σε άλλον τομέα από αυτόν που εμείς σκεφτόμαστε και οραματιζόμαστε. Όλοι οι άλλοι δρόμοι είναι ευκαιριακοί χωρίς κανένα αναπτυξιακό αποτύπωμα για την περιοχή μας”.

Η Δημοτική Αρχή σεβόμενη την ομόφωνη εναντίωση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων αλλά και την κοινή ανακοίνωση των Δημοτικών Αρχών Σερβίων Κοζάνης και Βελβεντού (2021), στην προοπτική εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη, εκφράζει την έντονη ανησυχία της και ζητάει να σταματήσει κάθε σχετική προσπάθεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου.

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για πλωτά φωτοβολταϊκά σε θάλασσες και τεχνητές λίμνες

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα