Άνοιξε ο δρόμος για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε λίμνες

s

Share

spot_img

Τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου, με τίτλο “Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων”. Σε αυτό καθορίζεται το πλαίσιο εγκατάστασης Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα

  1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 καθορίζεται η αδειοδότηση και εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως οχτώ (8) μεγαβάτ (MW) έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι ογδόντα (80) MW, που υλοποιούνται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες ή σε τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε εξαντλημένες εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις για χρήση ηλεκτροπαραγωγής συμπεριλαμβανομένων μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων.
  2. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί της παρ. 1 που εγκαθίστανται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες που δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας ή σε ταμιευτήρες δεν δύναται να καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη του πέντε τοις εκατό (5%) της συνολικής επιφάνειας αυτών.
  3. Οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί του παρόντος αποτελούνται από: α) τις πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, β) τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, γ) καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δ) συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.

Στη λίμνη Πολυφύτου πέρα από τα 35 μεγαβάτ των τριών πλωτών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είχαν γίνει αιτήσεις για 66 ακόμα μεγαβάτ, στο σύνολο δηλαδή φτάνουμε τα 100 μεγαβάτ, κάτι που δεν επιτρέπεται. Αλλά τα 80 MW αν τα πλωτά καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη ως πέντε τοις εκατό (5%) της συνολικής επιφάνειας της λίμνης Πολυφύτου είναι δυνατό να εγκατασταθούν με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την αλιεία, την ιχθυοπανίδα , το ναυταθλητισμό , το φυσικό περιβάλλον.

spot_img
ΠηγήPrlogos.gr

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img
spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα