Απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Δήμου Σερβίων. Πρόστιμα έως 500 ευρώ

Share

Την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας αποφάσισε ο Δήμος Σερβίων σε όλους τους κλειστούς χώρους του Δήμου. Συγκεκριμένα αποφάσισε την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των αίθριων και ακάλυπτων χώρων εφόσον υπάρχουν ανήλικα.

Ο παραβάτης καπνιστής θα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ ο Υπεύθυνος Διαχείρισης – Προϊστάμενος θα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση επανάληψης των ανωτέρω παραβάσεων – υποτροπής διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο.

Η παράβαση των διατάξεων απαγόρευσης του καπνίσματος από δημοτικούς υπαλλήλους στους χώρους εγκατάστασης του Δήμου συνιστά και πειθαρχικό παράπτωμα για το στέλεχος παραβάτη (καπνιστή) και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους, με τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα να κρίνουν το πειθαρχικό παράπτωμα.

Ο Δήμος θα τοποθετήσει τις απαιτούμενες σημάνσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος σε εμφανή σημεία των χώρων, όπως ορίζεται στις ισχύουσες διατάξεις, ενώ θα προχωρήσει και στην πάσης φύσεως ενημέρωση του προσωπικού που υπηρετεί στον Δήμο, για τη σχετική νομοθεσία περί απαγόρευσης του καπνίσματος και της κατανάλωσης καπνικών προϊόντων στις εγκαταστάσεις του, για το σχέδιο ελέγχου καπνίσματος, τον τρόπο καταγγελίας και τον κατάλογο προστίμων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στα νέα προϊόντα καπνού και στα φυτικά προϊόντα για κάπνισμα, αυτά εξομοιώνονται με τα προϊόντα καπνού, ως προς τη χρήση τους.

Θα υπάρχει επίβλεψη των εγκαταστάσεων του Δήμου για την τήρηση των διατάξεων του αντικαπνιστικού νόμου, που θα καλούν τα αρμόδια Όργανα Ελέγχου (Ελληνική Αστυνομία) σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, με τον Δήμο να συνεργάζεται με τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου και γνωστοποίηση στοιχείων που τυχόν ζητηθούν.

Παράλληλα ο Δήμος Σερβίων θα προχωρήσει στον ορισμό υπευθύνων για την εφαρμογή του σχεδίου για την αποτροπή του καπνίσματος, ως εξής:

  • Τους προϊσταμένους μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης ή Αυτοτελούς Μονάδας ή Γραφείου, ως υπεύθυνους για το χώρο των υποκείμενων μονάδων τους
  • Τους αρχαιότερους κατά βαθμό διοικητικούς υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Τρανοβάλτου και Λιβαδερού
  • Για τους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι αποτελούν χώρους ευθύνης δύο ή περισσοτέρων προϊσταμένων (Διευθύνσεων, Τμημάτων, γραφείων), υπάρχει συνυπ- ευθυνότητα αυτών, όσον αφορά στην εφαρμογή του ανωτέρω σχεδίου

Στα πλαίσια του Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος, ο Υπεύθυνος πρέπει να μεριμνά στον χώρο ευθύνης του για την εφαρμογή του Σχεδίου Αποτροπής του Καπνίσματος του Δήμου Σερβίων και ειδικότερα:

  • Να ανταποκρίνεται σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση παράβασης και να πραγματοποιεί συστάσεις στους παραβάτες
  • Να προβαίνει σε κλήση των αρμοδίων Οργάνων Ελέγχου σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης
  • Να συνεργάζεται με τα αρμόδια Όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου

Επιπλέον, ο Υπεύθυνος στον χώρο ευθύνης του οφείλει να προβαίνει σε τακτικούς (μηνιαία βάση) και σε έκτακτους ελέγχους για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας (διατήρηση απαγορευτικών σημάτων, απουσία σταχτοδοχείων, κ.λπ.) και να αποτυπώνει τα αποτελέσματα του ελέγχου σε ένα βιβλίο καταγραφής διαπιστώσεων στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία πραγματοποίησης του ελέγχου και η διαπίστωση ή μη παραβάσεων.

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα