Μπαίνουν κάμερες και ραντάρ ελέγχου ταχύτητας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων

Share

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Χάρης Γκοβεδάρος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το έργο της στεγάνωσης της πλάκας καταστρώματος και της ορθής απορροής των ομβρίων υδάτων στη Υψηλή Γέφυρα Σερβίων. Οι τελικές εργασίες περιλάμβαναν την διαγράμμιση του νέου ασφαλτοτάπητα στο μήκος των τριακοσίων μέτρων της προβολοδόμησης της γέφυρας. Σκοπός των εργασιών ήταν η αποφυγή περαιτέρω οξείδωσης του σιδηρού οπλισμού και των τενόντων των προβόλων, ενόψει της έναρξης των εργασιών ενίσχυσης και αναβάθμισης του συνόλου της γέφυρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημονικών υπευθύνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων οδικής κυκλοφορίας για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων μέχρι την εκκίνηση των εργασιών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μέγιστο μικτό φορτίο 40 τόνων
  • Μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα 40 χλμ/ώρα
  • Ελάχιστη απόσταση μεταξύ οχημάτων 100 μέτρων (κυρίως άνω των 3,5 τόνων)

Για την διασφάλιση της τήρησης των παραπάνω μέτρων, η Περιφερειακή Αρχή θα εγκαταστήσει σύστημα μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο (κάμερες), μηχανισμό μέτρησης ταχύτητας (ραντάρ) με χρήση αυτού από το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης, καθώς και σύστημα μέτρησης αξονικών φορτίων (φορητή ζυγαριά για βαρέα οχήματα).

Όπως σημειώσει ο κ. Γκοβεδάρος, στόχος της Περιφερειακής Αρχής δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η ασφαλής διέλευση όλων των οχημάτων και των επιβατών τους έως την εκκίνηση των συνολικών εργασιών ενίσχυσης και αναβάθμισης της γέφυρας.

Επίσης, προγραμματίζεται η τοποθέτηση επιπλέον τεσσάρων ρωγμόμετρων στα άκρα των προβόλων Μ4-2 και Μ5-2, πέραν των δύο που ήδη είναι τοποθετημένα στο άκρο του προβόλου Μ6-2, όπου έγινε η ενίσχυση.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για τη μελέτη συνολικής ενίσχυσης και αναβάθμισης της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, με προϋπολογισμό 2.547.000 ευρώ. Η τελευταία μέρα κατάθεσης προσφορών είναι η 1 Ιουλίου 2024, και η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου, με την προϋπόθεση έλλειψης εντάσεων και προσφυγών, Η εκπόνηση της μελέτης θα διαρκέσει 15 μήνες και θα καθορίσει το μέγεθος των βλαβών, τον τρόπο αποκατάστασης, το χρόνο επέμβασης και το κόστος των εργασιών.

Η Περιφερειακή Αρχή καλεί όλους τους οδηγούς να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας.

Ενδεχόμενη διαφοροποίηση των ενδείξεων των ρωγμόμετρων λόγω μη τήρησης των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε μερικούς ή ολικούς περιορισμούς στη διέλευση των οχημάτων, κάτι που δεν αναμένεται σύμφωνα με τις τρέχουσες μετρήσεις από τον τεχνικό σύμβουλο, αν τηρηθούν επαρκώς τα μέτρα.

Τέλος, ενδέχεται να επαναληφθούν προληπτικές δοκιμαστικές φορτίσεις σε αραιά διαστήματα (π.χ. έξι ή δώδεκα μηνών) έως την εκκίνηση των εργασιών της συνολικής αναβάθμισης και ενίσχυσης της γέφυρας.

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα