Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων: Ψηφίστηκε η εκμετάλλευση των δασών της Ελάτης, του Λιβαδερού και του Μεταξά

Share

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων αποφάσισε σήμερα στην εκμετάλλευση του δάσους της Ελάτης και του Λιβαδερού σύμφωνα με τις εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες, ενώ ομόφωνη ήταν η απόφαση για την εκμετάλλευση του δάσους του Μεταξά.

Δάσος Ελάτης

Πρώτο θέμα της 9ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων ήταν η λήψη απόφασης για την εκμετάλλευση του Δημοτικού δάσους της Δημοτικής Κοινότητας Ελάτης σύμφωνα με την εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη.

Ο Δήμαρχος Σερβίων, κ. Χρήστος Ελευθερίου στην εισήγησή του τόνισε πως πρέπει ο Δήμος να δράσει υπέρ του συμφέροντος του και να αξιοποιήσει την περιουσία του, αναφερόμενος στην αξιοποίηση των δασών της Ελάτης, του Λιβαδερού και του Μεταξά σύμφωνα με τις εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες, ενώ θα ακολουθήσει σύντομα και η σχετική διαχειριστική μελέτη για το δάσος της Καστανιάς.

Όπως είπε, ο Δήμος Σερβίων θα παρέχει δωρεάν ξύλα για τις ατομικές ανάγκες σε όλους τους δικαιούχους – μόνιμους κατοίκους, ενώ παράλληλα θα ανοιχθεί ειδικός κωδικός για την κάθε κοινότητα για την αξιοποίηση των πιθανών εσόδων που θα προκύψουν, ενώ θα δημιουργηθεί και πενταμελής επιτροπή που θα επιβλέψει από την αρχή έως το τέλος την διαχείριση των δασών.

Η κα. Ρίτσα Σπυρίδου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως και η κα. Μαίρη Χριστοδούλου, δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, τόνισαν πως η πενταμελής επιτροπή δεν έχει καμία νομική υπόσταση, με την κα. Χριστοδούλου να προσθέτει πως στον προϋπολογισμό ο Δήμος Σερβίων έχει εγγράψει πως μόλις το 10% των εσόδων που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του δάσους θα πηγαίνουν στην Kοινότητα Ελάτης.

Ο πρόεδρος της Ελάτης, κ. Γιάννης Μπούντας ανέφερε πως η δημοτική αρχή έχει κάνει “απανωτά λάθη”, συμπληρώνοντας πως ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι κάτοικοι της Ελάτης, προσθέτοντας πως η διαχειριστική μελάτη υπάρχει από το 2020 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Όπως είπε, έμπορος έκοψε ξύλα και η κοινότητα της Ελάτης πήρε ελάχιστα χρήματα.

Ο κ. Ελευθερίου απάντησε πως δεν υπήρξε διαχειριστική μελέτη, αλλά από το 2019 και μετά τα δέντρα κοβόταν με πίνακα υλοτομίας. Συμπλήρωσε πως η διαχειριστική μελέτη είναι κάτι που έγινε υπό δικής θητείας, ενώ τόνισε πως “ας εφαρμοστεί η διαχειριστική μελέτη και μετά να έρθετε να δούμε τι από αυτά που είχαμε υποσχεθεί δεν κάναμε”.

Τόσο η κα. Χριστοδούλου όσο και ο κ. Μπούντας αναφέρθηκαν στο γεγονός πως ο Δήμαρχος Σερβίων δεν παραβρέθηκε στη λαϊκή συνέλευση που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον κ. Ελευθερίου ενώ σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε δηλώσει πως δεν γνώριζε πως είχε καλεστεί, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με την κα. Χριστοδούλου η πρόσκληση είχε αποσταλεί στο προσωπικό e-mail του δημάρχου, αυτή τη φορά είπε πως “ο δήμαρχος δεν μετέχει σε σόου”, ενώ συμπλήρωσε πως ρόλο στην απόφαση του να μην δώσει το παρόν στη λαϊκή συνέλευση έπαιξε και το γεγονός πως έμαθε ότι είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία.

Το δάσος της Ελάτης μεγαλώνει κάθε χρόνο κατά 8.274 κυβικά και σύμφωνα με την διαχειριστική μελέτη η ετήσια εκμετάλλευσή του είναι στα 3.435 κυβικά, λιγότερο από το 40% της ετήσιας προσαύξησης. Αξίζει να αναφερθεί πως το δάσος της Ελάτης είναι άνω των 266.500 κυβικών.

Μετά από σειρά δηλώσεων και αντιρρήσεων το θέμα τέθηκε προς ψηφοφορία και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε θετικά στην εκμετάλλευση του Δημοτικού δάσους της Δημοτικής Κοινότητας Ελάτης σύμφωνα με την εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη, με 11 ψήφους υπέρ, από την διοικούσα παράταξη και 8 κατά, από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και του προέδρου της Ελάτης.

Δάσος Λιβαδερού

Δεύτερο θέμα ήταν η λήψη απόφασης για την εκμετάλλευση του Δημοτικού δάσους της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδερού σύμφωνα με την εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη.

Ο κ. Κώστας Παπαχαρισίου και ο πρόεδρος του Λιβαδερού κ. Νίκος Τσιτσιουρής απέρριψαν ευθύνες στο δασαρχείο και στη Διεύθυνση Δασών, επειδή όπως υποστήριξαν, η πλειοψηφία του δάσους του Λιβαδερού, έκτασης 22.000 στρεμμάτων, είναι ιδιόκτητο και έχει αγοραστεί από τους κατοίκους το 1903.

Ο κ. Παπαχαρισίου υποστήριξε πως οι τίτλοι ιδιοκτησίας είχαν καεί κατά τη γερμανική κατοχή τόσο στη κοινότητα Λιβαδερού όσο και στο υποθηκοφυλακείο Σερβίων, αλλά βρέθηκαν στο εξωτερικό και αποδεικνύουν πως ένα μεγάλο κομμάτι του δάσους είναι ιδιόκτητη έκταση και δεν ανήκει στον Δήμο.

Όπως είπε ο κ. Παπαχαρισίου τα 18.000 στρέμματα είναι ιδιόκτητα και τα άλλα 4.000 έχουν δωρισθεί από τους παππούδες τους στην κοινότητα. Γι’αυτό θα πρέπει να γίνει διόρθωση στο κτηματολόγιο και η διαχειριστική μελέτη να εφαρμοστεί μόνο για αυτά τα 4.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαρισίου, οι κάτοικοι του Λιβαδερού ζητούν από τον Δήμο Σερβίων μέχρι να γίνουν οι νομικές διαδικασίες ώστε να κατοχυρωθούν νομικά οι εκτάσεις τους και να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δάσους, να σεβαστεί τους κατοίκους του Λιβαδερού και να μην εφαρμοστεί η διαχειριστική μελέτη.

Ο κ. Ελευθερίου απάντησε πως περιμένει εδώ και χρόνια να του παρουσιάσουν οι κάτοικοι του Λιβαδερού τα σχετικά έγγραφα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με τον κ. Παπαχαρισίου να του απαντά πως “ο δικαστικός αγώνας για το Λιβαδερό είναι μονόδρομος”, “Όποιος έχει έννομο συμφέρον ας διεκδικήσει τα δίκαιά του”, απάντησε ο κ. Ελευθερίου.

Και αυτό το θέμα τέθηκε προς ψηφοφορία και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε θετικά στην εκμετάλλευση του Δημοτικού δάσους της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδερού σύμφωνα με την εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη, με προτεραιότητα ξύλευσης στα 4.000 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο. Υπέρ ψήφισαν οι 11 δημοτικοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης και κατά ψήφισαν οι επτά δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του Λιβαδερού.

Δάσος Μεταξά

Με το τοπικό συμβούλιο και την τοπική κοινωνία του Μεταξά να είναι σύμφωνοι υπέρ της χρήσης της διαχειριστικής μελέτης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την εκμετάλλευση του Δημοτικού δάσους της Δημοτικής Κοινότητας Μεταξά σύμφωνα με την εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο ακόλουθο video.

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα