Εντός του έτους ξεκινούν οι εργασίες για φυσικό αέριο σε Βελβεντό, Βόιο και Σέρβια [video]

Share

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σερβίων, οι δήμαρχοι Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, Βοΐου Χρήστος Ζευκλής και Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, μαζί με εκπροσώπους της εταιρείας Hengas Α.Ε., ανακοίνωσαν τις εξελίξεις γύρω από την έλευση του φυσικού αερίου στους Δήμους τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δημάρχων και των εκπροσώπων της εταιρείας, ο στόχος είναι να φτάσει το φυσικό αέριο σε 1.000 – 1.200 νοικοκυριά. Έως τις 31/12/2025 οι καταναλωτές δεν θα πληρώνουν τέλη σύνδεσης, ενώ το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης (λέβητας κτλ) αναμένεται να επιβαρύνει κάθε καταναλωτή με περίπου 1.500 ευρώ. Ωστόσο, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για επιδότηση του ποσού μέσω του ΣΔΑΜ, κάτι που αναμένεται να ελαφρύνει οικονομικά τους κατοίκους.

Χρονοδιάγραμμα και τεχνικές λεπτομέρειες

Οι εργασίες για τα έργα σύνδεσης αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2024, με τους πρώτους καταναλωτές να αποκτούν πρόσβαση στο φυσικό αέριο σύντομα μετά την έναρξη. Ολοκληρωτικά, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια, με το δίκτυο να καλύπτει συνολικό μήκος 41 χιλιομέτρων για όλους τους οικισμούς. Οι δήμαρχοι εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς μια σειρά από πρόσωπα και κυβερνητικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην προώθηση του έργου.

Οικισμοί που θα συνδεθούν

Οι οικισμοί που θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο περιλαμβάνουν το Βελβεντό, τα Σέρβια, το Πλατανόρρευμα, την Καστανιά, τη Νέα Λάβα, τη Σιάτιστα και τη Νεάπολη.

Χρηματοδότηση

Ο Υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έδωσε εντολή στην εταιρεία Hengas Α.Ε. για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στους Δήμους Βελβεντού, Βοΐου και Σερβίων, στη Δυτική Μακεδονία. Η πρόσκληση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του δικτύου θα κατατεθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας για ενεργειακά δίκτυα και υποδομές.

Τεχνικές προδιαγραφές και κόστος

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση δικτύων χαμηλής πίεσης που θα τροφοδοτούνται μέσω μονάδων CNG, εξυπηρετώντας 1.200 καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών πελατών. Το συνολικό μήκος των δικτύων θα είναι 41 χιλιόμετρα, με την προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων μονάδων αποθήκευσης φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και 1.200 μετρητών. Επίσης, θα υλοποιηθεί σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης και διαχείρισης για κάθε Δήμο.

Η δημόσια δαπάνη για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ, μια επένδυση που υπόσχεται να αναβαθμίσει ενεργειακά την περιοχή και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα