Κυβέρνηση για Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων: Το χρέος του προς την ΔΕΗ έφτασε στο 1 εκατ. ευρώ. Δεν αξιοποίησε 5 χρόνια τα εργαλεία που του δόθηκαν για το Φ/Β

Share

Την απάντηση της στην επίκαιρη ερώτηση του Πάρι Κουκουλόπουλου, βουλευτή Κοζάνης ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, έδωσε σήμερα το πρωί από τη Βουλή η Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, για το θέμα που αφορά την άρση της εμπλοκής στην κατασκευή και τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού 500 kW που θέλει ο Τ.Ο.Ε.Β. Σερβίων, με τον κ. Κουκουλόπουλο να αναφέρεται και στην αποζημίωση που αναμένεται για τον αγροτικό κόσμο μετά και το κλείσιμο της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων.

Δυστυχώς ο συγκεκριμένος Τ.Ο.Ε.Β. είναι ένας φορέας που έχει σωρεύσει οφειλές προς τη ΔΕΗ. Έχουμε προσπαθήσει πολύ να μπει σε μια διαδικασία ρύθμισης οφειλών, το οποίο και το έκανε η ΔΕΗ, προχώρησε σε μια διαδικασία ρύθμισης με σκοπό να αποπληρωθούνε τα χρέη σε 24 και 48 δόσεις. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν να μην τηρηθεί τίποτα από τα συμφωνηθέντα και το χρέος από τις 600.000 ευρώ έφτασε σήμερα στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Παρά πολύ σωστά ο Τ.Ο.Ε.Β. σκέφτηκε, κάποτε, το 2017 εν προκειμένω, να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό 500 kW και δέσμευσε από το 2017 τον ηλεκτρικό χώρο για να μπορεί να υλοποιήσει το εν λόγω έργο. Μια χαρά συνεργάστηκε με τον ΔΕΔΔΗΕ τότε, πήρε τον ηλεκτρικό χώρο και τότε, το θεσμικό πλαίσιο δεν είχε προθεσμίες και μπορούσες να κρατήσεις τον ηλεκτρικό χώρο για όσο ήθελες για να κάνεις το έργο όποτε ήθελες. Είχε τέσσερα χρόνια στη διάθεσή του για να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο.

Ενδεχομένως δεν μπορούσε να το κάνει διότι υπήρχε μια υπουργική απόφαση που δημοσίευσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, για τον ενεργειακό συμψηφισμό, που έλεγε πως ακόμη και εάν έχεις κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό σου, εάν δεν εξοφλήσεις τις οφειλές σου, ή εάν δεν μπεις σε μια διαδικασία ρύθμισης των οφειλών, δεν μπορείς να βάλεις το φωτοβολταϊκό στη πρίζα.

Τι κάναμε εμείς για να βοηθήσουμε το συγκεκριμένο Τ.Ο.Ε.Β Σερβίων; Το 2021 τροποποιήσαμε την υπουργική απόφαση του 2019 και βγάλαμε αυτόν τον περιορισμό, αλλά για να μην δεσμεύει κανείς τον ηλεκτρικό χώρο που είναι ένα δημόσιο αγαθό και τον θέλουνε πολλοί για να κάνουν έργα Α.Π.Ε, βάλαμε και ένα συγκεκριμένο ορόσημο, βάζοντας 12 ή 18 μήνες προθεσμία για να υλοποιήσεις το συγκεκριμένο έργο.

Πέρασε και το 12μηνο και μάλιστα ψηφίσαμε και καινούργια ρύθμιση που δώσαμε τη δυνατότητα να ζητήσει κάποιος και παράταση αυτού του 12μηνου, άλλους 8 μήνες, αλλά ούτε αυτό το χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο Τ.Ο.Ε.Β. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κ. Κουκουλόπουλε, πέρασαν σχεδόν 5 χρόνια που είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, που εμείς επιχειρήσαμε με πλήθος ενεργειών -και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων, ψηφίσαμε νόμους, ψηφίσαμε και άλλο νόμο το 2023 και είπαμε, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ξεχάστηκαν, σε όσους δεν μπόρεσαν να το κάνουνε να αναβιώσουνε την άδεια τους, με μια προϋπόθεση όμως, να υπάρξει ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος.

Οι συγκεκριμένοι, όταν τον έχασαν τον χώρο, τον πήρε η αμέσως επόμενη, που ήταν μια ενεργειακή κοινότητα. Άρα μετά από 5 χρόνια και παρόλο που δώσαμε τη δυνατότητα αναβίωσης, πάλι δεν αξιοποίησαν αυτά τα εργαλεία που νομοθετήσαμε για να προχωρήσουνε στην υλοποίηση του έργου.

Οπότε νομίζω το ακριβώς αντίθετο ισχύει κ. Κουκουλόπουλε, ότι προσπαθήσαμε πολύ και εμείς ως Υπουργείο να βοηθήσουμε με όλα τα εργαλεία, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό από τη πλευρά του συγκεκριμένου Τ.Ο.Ε.Β,

είπε η Υφυπουργός.

Στην απάντηση του Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε:

Κυρία Υφυπουργέ πραγματικά εκπλήσσομαι από την απάντηση σας και ειδικά με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η ερώτηση μου. Εγώ δεν προσπάθησα να αποκρύψω τα οικονομικά προβλήματα που έχει ο Τ.Ο.Ε.Β Σερβίων, όταν από ένα αρδευτικό 30.000 στρεμμάτων αξιοποιείται για 5.000 στρέμματα και υπάρχει μια οφειλή από υπέρογκους τόκους και μεγάλο ενεργειακό κόστος που έχει ξεπεράσει το μισό εκατ. ευρώ. Προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα, δεν το απέκρυψα.

Προφανώς ο Τ.Ο.Ε.Β από το 2017 που είπατε, έπρεπε να είχε πρώτα την προσφορά σύνδεσης για να μπει στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Την γραφειοκρατία που υπάρχει σε όλα αυτά, την ξέρετε και την ξέρω. Αυτό είναι το πρόβλημα πιστεύετε; Προσπεράσατε με μεγάλη ευκολία την απόφαση του Αυγούστου του 2022 με την οποία έκλεισε ο ηλεκτρικός χώρος με την προτεραιοποίηση η οποία τον απέδωσε στο 98% σε πέντε οικογένειες, σε πέντε εταιρίες και βγήκαν όλοι απ’έξω.

Το έργο στο οποίο αναφέρθηκα των 2 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε έναν μήνα πριν την επίμαχη περίοδο που έκλεισε ο ηλεκτρικός χώρος. Από εκεί πηγάζει το πρόβλημα. Με ένα τέτοιο μικρό φωτοβολταϊκό, μπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο ο Τ.Ο.Ε.Β [Σερβίων] και του αρνούμαστε, αυτό είναι το θέμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του Αυγούστου και μάλιστα επιβάλλεται να ανοίξετε τον ηλεκτρικό χώρο για όλη την Ελλάδα και πρώτα από όλα τη Δυτική Μακεδονία γιατί υπάρχουν λύσεις που μπορείτε να δώσετε τώρα εσείς ως κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα είναι αδειοδοτημένα 28 GW για ΑΠΕ. Από αυτά το 1/4 , τα 7 GW  είναι αδειοδοτημένα στη Δυτική Μακεδονία. Το 2,5% του πληθυσμού της χώρας καλείται να σηκώσει το βάρος του 25% της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Και με μια τέτοια επέλαση δεν ανοίγει [ο ηλεκτρικός χώρος] σχεδόν σε κανέναν από τους τοπικούς επενδυτές. Τοπικοί μικρομεσαίοι επενδυτές με αιτήσεις πάνω από 1 GW περιμένουν και τους λένε δεν χωράτε, που κινήθηκαν εγκαίρως πριν από χρόνια. Τ.Ο.Ε.Β, ενεργειακές κοινότητες, Δήμοι, Δ.Ε.Υ.Α ζητάν να μπουν και δεν μπορούν να μπουν. Είναι μια πρόκληση δεν το καταλαβαίνετε;

Στον ίδιον τον Τ.Ο.Ε.Β. πάνω από τον κεντρικό του αγωγό έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά ιδιώτη. Είναι δυνατόν να προκαλούμε έτσι τον κόσμο; Να λέμε να αποδεχτεί μια τέτοια κατάσταση, όταν 1-2 χιλιόμετρα πάνω από τις περιοχές που αρδεύονται από το συγκεκριμένο αρδευτικό, υπάρχει το γνωστό φωτοβολταϊκό πάρκο στη περιοχή Μάνα Νερού, για το οποίο ουδέποτε απάντησε το Υπουργείο σας στο ΠΑΣΟΚ. Δώστε χώρο από εκεί. Δώστε χώρο από τα 2 GW που ετοιμάζεται να κάνει η ΔΕΗ με την RWE. Μπορώ να σας προτείνω μια, δύο, τρεις, πέντε εναλλακτικές λύσεις που στέκουν, οι οποίες είναι στα χέρια σας.

Δώστε ηλεκτρικό χώρο στη περιοχή γιατί δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε όλη αυτή τη κατάσταση, ξεκινώντας από τον Τ.Ο.Ε.Β Σερβίων. Μην κρύβεστε πίσω από υπαρκτά, λιγότερο ή περισσότερο προβλήματα, για να παρακάμπτετε το μείζων πρόβλημα. Η περιοχή καταρρέει και πρέπει να βρει ένα σημείο να πατήσει. Το ζήτημα του ηλεκτρικού χώρου είναι η μητέρα των μαχών κα Υφυπουργέ και θα την δώσουμε στο όνομα όλων των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη δευτερολογία της η κα Σδούκου είπε:

Κ. Κουκουλόπουλε πάλι τα έχετε μπερδέψει και πάλι δημιουργείται εσφαλμένες εντυπώσεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσετε. Είναι άλλος ο χώρος στον ΑΔΜΗΕ και οι μεγάλες επενδύσεις και είναι άλλο τα μικρά φωτοβολταϊκά που παίρνουν όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Το net metering έχει απόλυτη προτεραιότητα στον ΔΕΔΔΗΕ για να πάρει όρους σύνδεσης. Δεν έχει απολύτως καμία σχέση αυτό που λέτε, το ότι λέτε έκλεισε ο χώρος από μια υπουργική απόφαση που αφορά σε μεγάλες επενδύσεις της χώρας, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ και τους όρους σύνδεσης που δίνει στα μικρά έργα, των αγροτών, τα 500άρια, των Τ.Ο.Ε.Β. για να κάνουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό για net metering. Επαναλαμβάνω ότι έχει απόλυτη προτεραιότητα.

Το ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τον ηλεκτρικό χώρο, σήμερα, βεβαίως και υπάρχει αλλά δεν είναι ελληνικό μόνο το πρόβλημα. Παντού αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει θέμα με τον ηλεκτρικό χώρο γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει σε έργα ΑΠΕ. Από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ προκύπτει πως από τους 450 μετασχηματιστές που έχει, οι 170 περίπου είναι κορεσμένοι είτε γιατί έχει εξαντληθεί ο χώρος, είτε γιατί υπάρχουν άλλα τεχνικά ζητήματα, όπως είναι το όριο βραχυκυκλώσεως.

Η λύση που θα δώσαμε και στους Τ.Ο.Ε.Β – Γ.Ο.Ε.Β. και στους Δ.Ε.Υ.Α και στους Δήμους και στους ευάλωτους συμπολίτισσες μας, μέσα από το πρόγραμμα Απόλλων το οποίο θα νομοθετήσουμε σε πολύ λίγες εβδομάδες από σήμερα.

Σήμερα οι Τ.Ο.Ε.Β και οι Γ.Ο.Ε.Β χρωστούνε στο σύνολό τους περίπου 86 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Βεβαίως και μας ενδιαφέρει το ενεργειακό κόστος πάρα πολύ και το πως θα το μειώσουμε. Με το πρόγραμμα Απόλλων θα υλοποιήσουμε μεγάλα έργα ΑΠΕ στην επικράτεια, ώριμα έργα ΑΠΕ τα οποία και χώρο έχουνε και όλες τις περιβαλλοντικές άδειες έχουνε, είναι έτοιμα για να κατασκευαστούν, τα οποία αυτά έργα, εκεί που θα γίνουν, θα γίνουνε με σκοπό να συμψηφίσουν εικονικά [virtual net metering] την κατανάλωση που έχουνε οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι που σας ανέφερα. Θα είναι οι Δ.Ε.Υ.Α., οι Δήμοι, οι 3.500 παροχές ρεύματος που έχουν οι Τ.Ο.Ε.Β – Γ.Ο.Ε.Β. και οι ευάλωτοι συμπολίτισσες μας.

Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο έχουμε ξεκινήσει ήδη να το δουλεύουμε, πέραν της νομοθετικής ρύθμισης, μετράμε αυτή τη στιγμή τις ενεργειακές καταναλώσεις που έχουν όλοι αυτοί οι ωφελούμενοι που σας ανέφερα, το οποίο και θα μειώσει το ενεργειακό κόστος όλων αυτών και θα δώσει τη δυνατότητα βεβαίως να ρυθμίσουνε και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους τους και να μειώσουν ακόμη περισσότερους τους λογαριασμούς τους ρεύματος.

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα