Σε ύφεση η φωτιά στα Πιέρια Όρη

Share

Για τρίτη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στα Πιέρια Όρη και η εικόνα είναι καλύτερη από το πρωί, με την φωτιά να είναι σε ύφεση μιας και τα τρία ελικόπτερα και τα δύο καναντέρ που επιχειρούσαν σήμερα μέχρι τη δύση του ηλίου, μαζί με τους 150 πυροσβέστες, τα 9 πεζοπόρα τμήματα και τα 36 οχήματα, συνέβαλαν στο να περιοριστεί η φωτιά σε μεγάλο βαθμό.

Εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου ΟΤΑ και εθελοντές δασοπυροσβέστες. Επίσης, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν εθελοντές από το χωριό Ρητίνη στα Πιέρια Όρη και υλοτόμοι από τα γύρω χωριά.

Συνολικά, επιχειρούν 45 οχήματα με 150 πυροσβέστες, 9 ομάδες Δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ), 7 μηχανήματα έργου D7, 3 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη καναντέρ και ένα drone.

Το απόγευμα της Τρίτης, εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε, καθώς επιχειρούσε να κόψει κορμούς δέντρου με αλυσοπρίονο. Νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά έκαψε το “Λαπούσι”, μία καταπράσινη κορυφή των Πιερίων που βρίσκεται στα 2.005 μέτρα και εξακολουθεί να καταστρέφει πυκνό πευκόδασος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Δασών Πιερίας, Πέτρο Παπαπέτρου:

Η φωτιά ξεκίνησε στα Πιέρια Όρη πάνω από τον οικισμό Ρητίνη Πιερίας σε υψόμετρο 1100 μέτρων την Κυριακή το μεσημέρι, και έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή στα 1900 μέτρα σχεδόν στα όρια του νομού Κοζάνης.

Η πυρκαγιά είναι επί το πλείστον έρπουσα, που σημαίνει ότι είναι κάτω από τα δέντρα και καίει την παρεδάφια βλάστηση. Η φωτιά σε λίγα σημεία μετατράπηκε σε επικόρυφη, δηλαδή να καίει τις κορυφές δέντρων. Ακόμα όμως και σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις η φωτιά επεκτάθηκε μόνο στα κωνοφόρα λόγω του ότι είναι πιο εύφλεκτα, ενώ τα πλατύφυλλα δεν υπέστησαν καμία ζημιά.

Δεν υπήρξε καταστροφή του δάσους, με την εικόνα που έχουμε ως τώρα. Υπάρχουν προβλήματα σε μερικά σημεία, αλλά η πυρκαγιά δεν κατέστρεψε όλη την πλαγιά του βουνού, ούτε το δάσος. Υπάρχει πυκνό δάσος οξιάς και πεύκης, ωστόσο τώρα γυρίσαμε όλη την πλαγιά και διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη. Είναι σημαντικό ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση από όλους τους κατοίκους των χωριών, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες και να φτάσουν τα οχήματα της πυροσβεστικής στο μέτωπο της φωτιάς.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στην Πιερία και είναι δεδομένο ότι η πυροσβεστική θα διεξάγει έρευνα για να αποκαλυφθεί το τι συνέβη.

Το servianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο, θεωρώντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετεί τις απόψεις αυτές, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το servianews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε εριστικά, συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, εκείνα που δεν σχετίζονται με τη θεματολογία του άρθρου, όπως και εκείνα που οδηγούν σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σχόλια θεωρείτε πως είναι προσβλητικά, συκοφαντικά ή εριστικά μπορείτε να τα κάνετε "Αναφορά ως ακατάλληλα" πατώντας πάνω στο "..." που εμφανίζεται στα δεξιά του σχολίου.

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα νέα