Αποδεκτή έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1613 του 2024, την αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Σερβίων και κατοίκων της Μεσιανής για έξι προσβαλλόμενες αποφάσεις έγκρισης επέμβασης σε δασική έκταση, στη θέση Μάνα Νερού, καθώς έκρινε “μη νόμιμες τις εγκρίσεις επέμβασης σε δασικές εκτάσεις προς εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών”.
Όπως επισημαίνεται εκτός των άλλων, στην απόφαση του ΣτΕ:
… η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή δεν τις υπέβαλε σε διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου, όσον αφορά τις συνεργιστικές – σωρευτικές τους επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, προκειμένου να υπαχθούν σε περιβαλλοντική αδειοδότηση κατά τις κρίσιμες περί περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων έργων ή δραστηριοτήτων διατάξεις.
Μάλιστα τονίζεται ότι:
Ούτε η δασική υπηρεσία ερεύνησε αν στην προκειμένη περίπτωση τίθεται ζήτημα εφαρμογής των (σχετικών) διατάξεων» και «ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Διοίκηση ουδέποτε ερεύνησε αν οι ως άνω εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών, αθροιστικώς, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι παραδεκτώς προσβαλλόμενες εγκρίσεις επέμβασης, καθώς και οι κριθείσες ως συμπροσβαλλόμενες βεβαιώσεις απαλλαγής από την περιβαλλοντική αδειοδότηση εκδόθηκαν μη νομίμως και πρέπει για τους λόγους αυτούς να ακυρωθούν.
Συνολικά για το Δάσος Μάνα Νερού είχαν εγκριθεί από την Επιτροπής Δασολογίου της Π.Ε. Κοζάνης συνολικά 77 βεβαιώσεις απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και 77 αποφάσεις έγκρισης επέμβασης για την εγκατάσταση ισάριθμων φωτοβολταϊκών σταθμών, με συνολική ισχύ σημαντικά μεγαλύτερη των 10 MW.
“Ευτυχώς υπάρχουν δικαστές στο ΣτΕ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Γεωργία Ζεμπελιάδου, επισημαίνοντας ότι η απόφασή αυτή αποτελεί “…μια σημαντική επιτυχία της τοπικής Κοινωνίας και του Δήμου Σερβίων…”.
Και καταλήγει στην ανακοίνωσή της:
Η απόφαση αυτή, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι οι Αποφάσεις της Διοίκησης και οι αδειοδοτήσεις είναι θέσφατο και δεν μπορούν να αλλάξουν…